Vítězem Ceny Jiřího Ortena 1990 se stala

Vítězem Ceny Jiřího Ortena 1990 se stala

Tereza Boučková za knihu Indiánský běh (Odeon)

Tereza Boučková

Česká spisovatelka, scénáristka a publicistka. Narozena roku 1957 v Praze. Je nejmladší ze tří dětí spisovatele Pavla Kohouta a jeho druhé ženy Anny Kohoutové, asistentky režie. Po absolvování základní školy studovala na dvouleté ekonomické škole, brzy ale přestoupila na Akademické gymnázium ve Štěpánské ulici v Praze, kde v roce 1976 maturovala. 
Po maturitě podepsala Chartu 77 a pak pracovala mj. jako uklízečka, poštovní doručovatelka, domovnice nebo balička gramofonových desek. Další studium jí nebylo umožněno, ale vzdělávala se soukromě, složila státní zkoušku z angličtiny, navštěvovala přednášky tzv. bytových univerzit. Několikrát se neúspěšně pokoušela o přijetí na DAMU.

Svůj herecký talent mohla uplatnit jen v disidentských představeních konaných v bytě Vlasty Chramostové, např. v roce 1978 spolu s ní, svým otcem Pavlem Kohoutem, Pavlem Landovským a Vlastou Třešňákem účinkovala v inscenaci Kohoutovy adaptace Shakespearova Macbetha (Play Macbeth). Od roku 2001 je členkou Českého centra Mezinárodního PEN klubu. Angažuje se v ochraně životního prostředí, podporuje mj. Hnutí DUHA, Děti Země. V Evropských volbách 2004 kandidovala pro Stranu zelených. Podruhé provdala za ing. Jiřího Boučka, se kterým se přestěhovala do chaty svých prarodičů v osadě Záhrabská (Vráž u Berouna, v katastru obce Svatý Jan pod Skalou), kde žijí dodnes.

Indiánský běh

Autorčiny vzpomínky na dětství, dospívání a dospělost v období totalitního režimu lze chápat nejen jako kontroverzní výpověď o reálné době, ale i o reálných lidech, byť se skrývají za důmyslnými přezdívkami. 
Autorka ovládá schopnost odměřených sdělení, využívá dějových zkratek a klade důraz na hutnost detailního vyjádření.

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace