Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2008 se stala

Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2008 se stala

Petra Soukupová za knihu K moři (Host)

Porota:

  • Petr A. Bílek, ředitel ÚČLLV na FF UK (předseda poroty)
  • Libuše Bělunková, šéfredaktorka A2
  • Jindřich Jůzl, šéfredaktor Odeonu
  • Pavel Kosatík, publicista a spisovatel
  • Pavel Mandys, redaktor časopisu Týden

Cena Jiřího Ortena 2008 - užší nominace: Petra Soukupová: K moři, Bára Gregorová: Kámen – hora – papír, Ondřej Macura: Indicie

Nominaci proměnila ve vítězství Petra Soukupová.

Petra Soukupová

Česká spisovatelka a scenáristka. Narozena 1982, vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Od roku 2011 působí jako dramaturgyně seriálu Ulice, scenáristicky se podílela na sitcomu Comeback (2008 - 2010). Dosud vydala tři úspěšné knihy pro dospělé (K moři, Zmizet a Marta v roce vetřelce). Žije a pracuje v Praze.
Za svoji scénáristickou tvorbu Na krátko získala Petra Soukupová v roce 2009 třetí místo v soutěži o Cenu Sazky, která se uděluje za dosud nerealizované scénáře hraných celovečerních filmů. Cena jí byla předána při příležitosti nominačního večera Českých lvů. Kniha byla v roce 2008 nominována na Magnesii Literu, Litera za prózu.

K moři

"Próza začínající autorky Petry Soukupové se značně vymyká kontextu současné české literatury. V centru autorčina vyprávění je životaběh několika hrdinů: obyčejných lidí formálně propojených rodinnými vztahy, avšak lidsky vzájemně velmi vzdálených. Jejich příběhy se naplno a autenticky protnou pouze jednou: při víceméně náhodně vzniklé prázdninové cestě k moři. Tvarem i myšlenkou tato próza odkazuje k Virginii Woolfové a její - dnes již klasické - próze K majáku. Nejde ale o napodobivé formální cvičení: z autorčiny výpovědi lze vyčíst (vzhledem k jejímu věku) až překvapivě niterný prožitek rozpadu mezilidských vztahů a nemožnosti plnohodnotné komunikace ani mezi nejbližšími."
Pavel Janoušek

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace